Filmåret 2008

Hej, igen!

Jag har inte skrivit under hela jullovet, och senaste gången jag skrev ett riktigt blogginlägg var för längesedan. Men nu tänkte jag bara skriva lite om filmåret 2008, så som det såg ut för mig.

Jag ser sällan nya filmer, men jag ska nämna de jag har sett, och jag kommer också nämna äldre filmer som jag fått se detta år.

Vi börjar med de nya:
  • Ironman
  • The Dark Knight
  • Yes man
  • Kung-fu Panda
  • Morgan Pålsson - Världsreporter
  • Mamma Mia
  • Cloverfield
Detta är de filmer som jag har betygsatt på filmtipset som kom ut under 2008. Jag har säkert glömt någon, men så ser det ut. Vad har jag att säga om detta, då?

Morgan Pålsson var något av det sämsta jag sett under hela året. Jag tycker vanligtvis inte om svensk film, men har gillat Hipp-Hipp-Humorn, så jag gav den en chans. Detta var tyvärr en av de filmer man önskar att man inte lade pengar på. Jag har hört folk som tycker om den, så det är ganska mycket delade meningar, men för min del var det ren skit.

Betyg: 1/5

Cloverfield var en film som jag hörde talas om innan den kom ut, hur den skulle vara nyskapande, och att de skulle använda ett monster som inte skulle ha setts på film tidigare. Mina förväntningar var höga, trots att jag inte vanligtvis gillar skräck- och monsterfilmer.
Än en gång var det besvikelse. Jag tyckte inte alls om den skakiga handkameran, eller hur historian utvecklades. Helt enkelt inte en film för mig.

Betyg: 2/5

The Dark Knight var årets höjdpunkt vad gäller biobesöken. Min klasskompis hade väntat på den ett tag, och förväntade sig årets bästa film. Action är inte heller min genre, utan brukar vara "bara underhållande" för mig. Men denna film verkade ha det lilla extra, så det bar av till bion. Man kan inte alls påstå att jag blev besviken.
Filmen gav mig underbar action, och det var inte alls någon simpel, tråkig historia, utan en historia som man verkligen fick vara med i för att förstå. Det var ingen film man bara satte sig för att titta på, och bara lät den skjunka in. Det är för mig något mycket bra, speciellt med en film i den genren.
Sedan för man ju nämna Heath Ledger som The Joker, som gjorde filmhistoriens bästa och coolaste skurk hittils.
Ska jag klaga på något vad gäller The Dark Knight, så är det att Batmans röst är alldeles för överdriven. I Batman Begins är rösten också något ändrad, men i The Dark Knight blir det helt enkelt för mycket.
Underhållning på hög nivå, och ett manus som knäcker det mesta!

Betyg: 4/5

Detta var de filmer jag tänkte skriva om. Men av de andra jag sett så ligger medelbetyget på runt en 3:a. Men jag vet dock fler filmer under detta år som antagligen är bättre än de jag har sett, så jag har en hel del filmer att se fram emot.
Summering:
Jag har sett alldeles för lite film från 2008 för att summera filmåret, men av de filmer jag inte har sett verkar det finnas potential till en hel del välgjord film.

Nu blir det dags för de tidigare filmer som jag sett under 2008. Jag har sett en hel del, och kommer skriva med de mest betydelsefulla.

Här kommer listan:
  • Bande à part (1964)
  • Elefantmannen (1980)
  • Batman Begins (2005)
  • Southland Tales (2006)
  • 12 Edsvurna män (1957)
  • De 12 apornas armé (1995)
  • High Shool Musical (2006)
  • The man from earth (2007)
  • Delikatessen (1991)
  • För en handfull dollar (1964)
  • För några få dollar mer (1965)
  • Persona (1966)
  • Borta med vinden (1939)
Här är bara 13 av de filmer jag sett under året, av möjligtvis 150 stycken. För de som vill se hela listan så får ni gå in på filmtipset.se och söka på CaLuhA, eller följa denna länk.

Då börjar vi.

High School Musical som ni säkert kommer ihåg var den första film jag skrev om på denna blogg. Detta var något av det sämsta. Det jag skrev om Morgan Pålsson innan är snällt i jämförelse med vad jag tycker om denna film. Den är en skam för filmvärlden. Jag laddade hem den för att se "what all the fuss was about", och förstod efter bara någon minut att detta var ren skit. Men jag såg den till slutet, och Disney hamnade långt ner i mina ögon.

Betyg: -1/5

För en handfull dollar och För några få dollar mer var verkligen ett par höjdpunkter. Båda filmerna ligger på toppbetyg. Varför? Därför att Clint Eastwood har en karaktär som är så gudomligt cool, att man inte vill annat än vara i hans kläder. Hans självsäkra repliker, och Sergio Leones simpla historier som framförs på ett underbart sätt, gör att dessa filmer ligger mig väldigt nära.
Western-genren öppnades för mig när jag såg dessa filmer, och ledde till fler clintan-filmer som t.ex Häng dom högt och The outlaw Josey Wales.

Betyg för båda: 5/5

Elefantmannen, som är en film av David Lynch, fastnade jag direkt för. Jag har bara sett en film från Lynch tidigare, och anser att han är en intressant regissör. I denna filmen lyckas han framställa en väldigt speciell karaktär. En karaktär spelad av John Hurt. Jag har aldrig tidigare känt så mycket för en karaktär som i denna filmen, och det ensamt ger denna film toppbetyg. Anthony Hopkins är också med i denna film, vars skådespelarinsats var fantastisk rakt igenom.

Betyg: 5/5

Borta med vinden var en film jag länge velat se. Jag fick se den i skolan i samband med att vi läste om Hollywoods guldålder. En film jag tyckte om väldigt mycket, trots dess mastodont-längd. Jag satt och följde med i detta epos, och blev mycket imponerad.

Betyg: 5/5

Detta får räcka som ett inlägg om mitt filmår. De sista filmerna här var så klart de bästa (även DEN sämsta), och mest minnesvärda filmerna under året.

Jag hoppas att någon intresserar sig för att läsa om mitt filmår!

Tack till er som läser!

Ha't bra!

Kommentarer
Postat av: Troff

Nämen Ludwig då! Ladda ner?! Jag som trodde du var emot den typen av mediakonsumtion?

2009-01-08 @ 23:43:01
Postat av: Havasi

Jag antog att High School Musical inte behövde dra in så mycket mer pengar, och den förtjänade uppenbarligen ingen värdig DVD-plats i min hylla. Jag är inte emot det, men jag själv laddar inte ner så värst mycket. Om det är en film jag väldigt, VÄLDIGT gärna vill se, och som är svår att få tag på (eller om jag just då har dåligt med pengar), så kan jag tänka mig att ladda hem.

2009-01-09 @ 22:30:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0